poniedziałek, 25 marca 2013

babka marmurkowa

nie no, niebo w gębie!!!!
ale zanim niebo w gębie się pojawiło to myślałam czy ją zrobić czy nie??? i myślałam długo w zasadzie nie wiem dlaczego.
Ciasto robi się łatwo choć jak piszą że ciasto może się zważyć przy robieniu to jakoś mi to nie pasuje.
Ale jest, i oto przepis:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 225 g miękkiego masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 duże jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki kakao
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mieszamy: mąka, proszek do pieczenia, sól.
Mikserem ubijamy masło do otrzymania puszystej masy, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Po kolei dodajemy jajka - i tu się masa może zważyć :/ Dodajemy wanilię miksujemy dalej. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na przemian mąkę i mleko - mieszamy tak do połączenia składników.
Połowę ciasta wylewamy na formę wysmarowaną masłem i posypaną bułką (forma mniej więcej 29x10) drugą połowę mieszamy z kakao i dolewamy do naszej białej masy. Widelcem lub patyczkiem robimy zygzaki (u mnie zygzaki były robione przez Ig więc wyszły "inaczej")
Do piekarnika na ok 70-80 minut w temperaturze 160ºC i pieczemy do "suchego patyczka"




No i tyle. Teraz czas na kawę i SMACZNEGO!!!!
a przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz