Jak bardzo pyszne jest to musicie sami spróbować, ale by spróbować zrobić musicie Więc do dzieła:
Ciasto:
- 1 kg białego sera tłustego - trzykrotnie mielonego
- 10 jaj
- 20 dag margaryny
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 ugotowane ziemniaki
- aromat waniliowy
- 10 dag rodzynek
- łyżka skórki pomarańczowej smażonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- 6 łyżek cukru
- 10 dag margaryny
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
Ziemniaki przepuścić przez praskę. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem i masłem i nie przerywając miksowania dodawać ser, ziemniaki, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Masę serową delikatnie wymieszać z ubitą pianą, rodzynkami (ja sparzam, suszę i obtaczam w mące by nie opadały), płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową.
Pieczemy ok 1h (czasami dłużej) w tortownicy wysmarowanej masłem i bułką tartą (choć ja używam papieru do pieczenia) temperatura 180 stopni C.
Polewa - do rondelka dodajemy mleko, cukier, kakao, masło i mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia. Polewamy sernik jak jest wystudzony. Dekorujemy wg uznania :)
no i smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza