sobota, 30 marca 2013

sernik wiedeński - pycha!!!!

Ciasto które na święta musi być!!!
Jak bardzo pyszne jest to musicie sami spróbować, ale by spróbować zrobić musicie  Więc do dzieła:

Ciasto:
  • 1 kg białego sera tłustego - trzykrotnie mielonego
  • 10 jaj
  • 20 dag margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • aromat waniliowy
  • 10 dag rodzynek
  • łyżka skórki pomarańczowej smażonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
Polewa
  • 6 łyżek cukru
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
Zanim przystąpicie do robienia ciasta trzeba ugotować ziemniaki.

Ziemniaki przepuścić przez praskę. Białka z solą ubić na sztywną pianę.  Żółtka zmiksować z cukrem i masłem i nie przerywając miksowania dodawać ser, ziemniaki, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Masę serową delikatnie wymieszać z ubitą pianą, rodzynkami (ja sparzam, suszę i obtaczam w mące by nie opadały), płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową.
Pieczemy ok 1h (czasami dłużej) w tortownicy wysmarowanej masłem i bułką tartą (choć ja używam papieru do pieczenia) temperatura 180 stopni C.
Polewa - do rondelka dodajemy mleko, cukier, kakao, masło i mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia. Polewamy sernik jak jest wystudzony. Dekorujemy wg uznania :)






no i smacznego!!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz