niedziela, 21 kwietnia 2013

cake pops - lizaki z ciasta

Wypatrzyłam kiedyś takie ciastka na necie, a ponieważ mieliśmy trochę ciasta które nie zostało zjedzone (nie wiem czemu????) to postanowiłam je wykorzystać. Oto przepis, który pochodzi ze strony Moje Wypieki

Składniki na około 20 sztuk:

  • 400 g suchego pokruszonego ciasta
  • 120 g serka mascarpone
  • 80 g nutelli
  • 200 g czekolady, do obtoczenia
  • 1 łyżka oleju
  • kolorowe posypki

Przygotować krem: mascarpone wymieszać z nutellą

Kawałki pokruszonego ciasta (babka) dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folią spożywczą i schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.

Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.

Czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Przygotować patyczki (u nas były to wykałaczki). Kulki wyjąć z zamrażarki.

Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.

Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie - u mnie trzeba było palcem poprawiać bo czekolada nie była bardzo lejąca. Dowolnie udekorować.

Wbić patyczkami w styropian, jabłko lub poukładać 'do góry nogami' na papierze do pieczenia.

Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze pokojowej.

u nas wyszły tak:








a i oczywiście miałam pomocnika do posypywania (i do podjadania)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz