niedziela, 14 kwietnia 2013

świnie

można powiedzieć że ktoś nam podrzucił świnie... ale tak naprawdę sami je sobie podrzuciliśmy. 
I zajadamy się nimi!!!!
Trochę się przy nich napracować trzeba... ale znikają szybko :) 
My polecamy z nadzieniem!!!!


Oto przepis ze strony Moje Wypieki :

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych
  • 1 jajko
  • 200 ml naturalnego jogurtu
  • 100 ml ciepłego mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru (można dać mniej, jeśli nadzienie jest wytrawne)

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić. Przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.

Składniki na ciasto maślane:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła

Składniki połączyć razem i dobrze wyrobić.

Nadzienie: dowolne, np. pieczarki z cebulką + ser (jak na pizzę), masa marcepanowa z orzeszkami, marmolada - polecam bo bez wypełnienia nam tak bardzo nie smakowały :)

Ponadto:

  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania
  • 1 białko, lekko roztrzepane, do sklejania

Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości, by nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm (jeśli chcecie z nadzieniem to wtedy o połowę cieńsze, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia i boki sklejać białkiem z drugim krążkiem). Szklanką wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników - rodzynki, goździki, zioła, marcepan, czekolada itp.

Bułeczki odstawić przykryte w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem.

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, można przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz