Zrobiliśmy tęczowe ciasto :) PYCHA!!!!
A jeśli chcielibyście zrobić takie jak my lub podobne to proszę bardzo. Oto składniki:
- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 1 szklanka drobnego cukru
- 250 ml wody gazowanej (my dodaliśmy Sprite)
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 3 szklanki + 2 czubate łyżki mąki pszennej
- kakao i barwniki spożywcze
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat do ciast (my dodaliśmy waniliowy)
Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.
Dodać żółtka i dalej ubijać (tą samą przystawką miksera), do połączenia
się składników.
Mąkę (3 szklanki), olej, aromat i wodę dodawać do ciasta stopniowo i na zmianę,
mieszając po każdym dodaniu drewnianą łyżką lub szpatułką, tylko do
połączenia się składników i delikatnie, by piana nie 'siadła'.
Ciasto podzielić na 5 równych części. Rozdzielić mąkę (te pozostałe dwie łyżki),dosypać barwniki spożywcze i wymieszać. Rozdzielić ciasto na pięć miseczek i delikatnie wymieszać. Tortownicę o
średnicy 23 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub kaszą manną. Na sam środek formy nakładać na
przemian po "czubatej" łyżce z każdego koloru (ciasto ma się stopniowo
rozlewać).
Piec około godziny (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC
(najlepiej pierwsze 20 minut piec w niższej temperaturze np. 160ºC).
Smacznego :)
A przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z tego przepisu i strony Moje Wypieki
taki fajny przepis i nikt nie skomentował ? :) Jutro wieczorem wypróbuję przepis i dam znać czy się ciasto udało
OdpowiedzUsuńnooooooo dajcie znać bo u nas już kilka razy było robione i za każdym razem inaczej smakowało :)
Usuń:( klapa zakalec ( Ciasto nic a nic nie urosło ) ...ale nic to spróbuję jeszcze raz ;)
OdpowiedzUsuńhmmmm może za mocno mieszaliście.... nam tak raz wyszło jak za mocno chłopaki pomagali mi w mieszaniu. Trzeba naprawdę delikatnie mieszać na koniec....
Usuń