sobota, 18 maja 2013

ciasto jabłkowo-orzechowe

i znów coś upiekłam... normalnie tak za mną ciasto chodziło i chodziło, że prawie na mnie wlazło :)
dziś bardzo jabłkowo - ale zdecydowanie inaczej niż normalna szarlotka

popatrzcie jakie pyszności





Biesy (wszystkie cztery) zajadają się tym ciastem.
a przepis już Wam piszę:


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 250 g margaryny lub masła, roztopionego
  • 1,2 kg jabłek
  • garść orzechów włoskich lub pekanów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder, do posypania

Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej (masło może być ciepłe). 
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Jabłka pokroić w grubą kostkę. Orzechy z grubsza pokroić.

Jajka (w całości) ubić na lekką i puszystą pianę przy pomocy miksera. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany. Dodać przesiane mąki z proszkiem i zmiksować do połączenia. Na koniec dodać margarynę i zmiksować.

Blachę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Surowe ciasto wylać na blachę (będzie dość niskie, ale wyrośnie). Wysypać równomiernie jabłka, następnie posypać orzechami i cynamonem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 45 - 55 minut, do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

A przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz