Oto guziki:
Zrobiłam je wieczorem z tego przepisu. Ale zrobiłam podwójną porcję.
Składniki na całą masę guzików (ponad 60 sztuk)*:
- 150 g miękkiego masła
- 75 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 225 g mąki pszennej
- skórka otarta z 1 cytryny lub aromat
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na gładkie ciasto.
Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce
przez 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 3
mm, lekko podsypując mąką. Wykrawać ciasteczka - można użyć gotowej
foremki w kształcie guzika aleja wycinałam foremką okrągłą, dziuerki robiłam słomką, a dodatkowe koło zrobiłam za pomocą zakrętki po mleku.
Ciastka układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odległościach od siebie (ciasteczka
nie zmieniają kształtu i minimalnie rosną). Piec w temperaturze 200ºC
przez około 12 minut (u nas było 7 minut) lub do lekkiego zrumienienia brzegów. Czas
pieczenia będzie uzależniony od wielkości ciastek. Po upieczeniu
wystudzić na stalowej kratce.
Ciastka można przechowywać do 7 dni, w zamkniętej puszce, w temperaturze pokojowej.
A tak je robiliśmy
A tak wyglądały dziś rano, zapakowane dla przedszkolaków - bo guziki te przeznaczone są dla dzieci z grupy Ig z okazji jego urodzin :) A każde dziecko dostanie taki oto zestaw guzików :)
* przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
wielkie ŁAŁ
OdpowiedzUsuńSuper są te ciasteczka. Dzieciakom napewno będą smakować :)
OdpowiedzUsuńsmakują :) na śniadanie były guziki :D
OdpowiedzUsuńSuper są! Też zrobiłam, ale chyba muszę jeszcze nad kolorem popracować :D
OdpowiedzUsuń