wtorek, 17 grudnia 2013

guziki

Zwykłe maślane ciasteczka - ale wykonane tak, że same z talerza znikają.
Oto guziki:
 Zrobiłam je wieczorem z tego przepisu. Ale zrobiłam podwójną porcję.



Składniki na całą masę guzików (ponad 60 sztuk)*:
  • 150 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 225 g mąki pszennej
  • skórka otarta z 1 cytryny lub aromat
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 3 mm, lekko podsypując mąką. Wykrawać ciasteczka - można użyć gotowej foremki w kształcie guzika aleja wycinałam foremką okrągłą, dziuerki robiłam słomką, a dodatkowe koło zrobiłam za pomocą zakrętki po mleku.
Ciastka układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odległościach od siebie (ciasteczka nie zmieniają kształtu i minimalnie rosną). Piec w temperaturze 200ºC przez około 12 minut (u nas było 7 minut) lub do lekkiego zrumienienia brzegów. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości ciastek. Po upieczeniu wystudzić na stalowej kratce.
Ciastka można przechowywać do 7 dni, w zamkniętej puszce, w temperaturze pokojowej.

A tak je robiliśmy
A tak wyglądały dziś rano, zapakowane dla przedszkolaków - bo guziki te przeznaczone są dla dzieci z grupy Ig z okazji jego urodzin :)
A każde dziecko dostanie taki oto zestaw guzików :)
 * przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki

4 komentarze:

  1. Super są te ciasteczka. Dzieciakom napewno będą smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakują :) na śniadanie były guziki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super są! Też zrobiłam, ale chyba muszę jeszcze nad kolorem popracować :D

    OdpowiedzUsuń