Dużo czy mało ???
Z cukrem czy bez ???
No i zrobiłam mało w środę i z cukrem :)
W zasadzie to nie ja robiłam - ale Ig :)
A to przepis:
- 400-450 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu (ponoć można dodać ocet - ja nie sprawdziłam)
- 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej rzepakowy, kokosowy)
- cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze
wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Ciasto odłożyć zawinięte w folię
na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej).
Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem.
Wszystko to ma na celu wtłoczenie w ciasto jak największej ilości
powietrza, potem ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Po
skończeniu ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w
lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać
prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż
pośrodku i przewlec przez otwór.
Smażyć w gorącym tłuszczu (175ºC) z obu stron, na złoty kolor. Osączyć na ręczniczku papierowym.
Oprószyć cukrem pudrem.
Przepis sprawdzony - pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza