środa, 26 lutego 2014

FAWORKI!!!!!!!!!!!

Robić je w środę czy w czwartek ???
Dużo czy mało ???
Z cukrem czy bez ???

No i zrobiłam mało w środę i z cukrem :)
W zasadzie to nie ja robiłam - ale Ig :) 

A to przepis:
  • 400-450 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu (ponoć można dodać ocet - ja nie sprawdziłam)
  • 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej rzepakowy, kokosowy)
  • cukier puder do oprószenia 
Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Ciasto odłożyć zawinięte w folię na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej).
Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem. Wszystko to ma na celu wtłoczenie w ciasto jak największej ilości powietrza, potem ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Po skończeniu ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.
Smażyć w gorącym tłuszczu (175ºC) z obu stron, na złoty kolor. Osączyć na ręczniczku papierowym.
Oprószyć cukrem pudrem.

Przepis sprawdzony - pochodzi ze strony Moje Wypieki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz