czwartek, 20 marca 2014

sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami.
Zabrałam się za przygotowanie ciasta - i w sekundzie pojawił się obok mnie Ig do pomocy. Więc chwila moment i będzie robił sam :)
 
Jak widzicie mikser mu niestraszny. Tu właśnie trwa ubijanie żółtek z cukrem pudrem :)
 Potem delikatnie mieszamy ubite białka i żółtko
I hop siup ciasto gotowe :) Nie zostało nawet do końca zrobione, bo pojawili się pochłaniacze ciasta.... i nie ma już czego ukończyć...
 Mniam!!!
A oto przepis:
Ciasto:
  • puszka brzoskwiń (dobrze odsączyć i pokroić)
  • 50 dag sera białego tłustego (dwukrotnie zmielić)
  • 6 jaj
  • 20 dag cukru pudru 
  • 10 dag stopionego masła i wystudzonego
  • otarta skórka z cytryny
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego 
  • szczypta soli
  • tłuszcz i bułka tarta do tortownicy 
Tortownice wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Biało ubijamy z 5 dag cukru pudru i solą
Żółtko ubijamy z 15 dag cukru i dodajemy ser, mąkę, masło stopione, skórkę cytrynową, cukier waniliowy.
Łączymy delikatnie dwie masy.
Połowę masy wylewamy na tortownicę, układamy brzoskwinie lekko obsypane mąką ziemniaczaną i dolewamy resztę ciasta.
Pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni, następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Zostawiamy w wyłączonym piekarniku do na 30 minut a potem otwieramy drzwiczki i studzimy przy otwartych drzwiczkach. U nas tego etapu nie było :)))
Na koniec polewa ( u nas też nie było)
  • gotowy lukier cytrynowy
  • wiórki kokosowe
i SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz